Walden 7 o la vida a les ciutats

2022

Vídeo 33’19”

Henry David Thoreau va construir una cabana a la riba del llac Walden i hi va viure de forma espartana i solitària durant dos anys, del 1845 al 1847. En aquesta cabana va escriure el seu conegut llibre Walden o la vida als boscos, una crítica a la societat industrial i un al·legat a favor de la vida “natural” no productiva i lliure.

El 1948, B. F. Skinner va escriure la novel·la de ciència ficció Walden Dos que pren el seu nom del llibre d’Henry David Thoreau. Skinner imagina una ciutat utòpica; una utopia col·lectivista d’una comunitat de mil persones on es fomenti el cooperativisme en lloc de la competitivitat. El llibre va ser enormement popular principalment en els cercles intel·lectuals i alternatius dels anys 60. A la novel·la, Skinner, relata l’existència d’altres comunitats Walden que continuen el projecte del Walden Dos, concretament Walden 3, Walden 4, Walden 5 i Walden 6.

Entre el 1970 i el 1975, el Taller d’Arquitectura, l’equip d’arquitectes, teòrics, sociòlegs, filòsofs i poetes que es van articular al voltant de Ricardo Bofill, construeix un emblemàtic projecte d’arquitectura radical: l’edifici d’habitatge col·lectiu Walden 7 a Sant Just Desvern ( Barcelona). I és precisament per aquesta referència als sis Walden previs, el Walden de Thoreau i els cinc Walden imaginats per Skinner, que van anomenar així aquest últim.

Walden 7, i el seu precedent no construït de la Ciutat a l’Espai, mantenen una relació complexa amb el projecte habitacional de la modernitat, i amb els intents, a partir dels 60, de superar les contradiccions d’aquest, sumant així noves capes complexitat a la qüestió central del projecte modern: com viure junts.

El projecte videogràfic Walden 7 o la vida a les ciutats recorre a través d’entrevistes, imatges d’arxiu i contemporànies, el viatge entre el projecte inicial i l’edifici actual. El material s’estructura amb un eix central en la conversa amb Anna Bofill, germana de Ricardo Bofill, arquitecta, compositora, activista feminista, membre del Taller d’Arquitectura i coautora del projecte, que des de fa més de 30 anys viu al mateix edifici, assumint la identificació amb el projecte fins a les darreres conseqüències.

Una producció de LOOP. Co-finançada amb fons del Creative Europe Program i del projecte A-PLACE. Linking places through networked artistic practices.

Agraïments: Anna Bofill, RBTA Taller de Arquitectura i als habitants del Walden 7

Veure vídeo